Bardahl  – история и настояще на компанията Бардал

Bardahl – история и настояще на компанията Бардал

юни 06, 2022

Самото име на компанията  идва от името на нейния основател – химическия инженер Оле Бардал.

Оле Бардал е роден през далечната 1902 г. в Норвегия, където получава професионално образование. На 20-годишна възраст той решава да замине за Америка – “страната на неограничените възможности”, за да отвори свой собствен бизнес. Младият норвежец, без да знае и думичка английски, слиза на американската земя с 32 долара в джоба си. Така започва историята си компанията Бардал.

Бардал започва работа в дъскорезница в Сиатъл – малко градче в предградието на Ню Йорк. Там той работи следващите 7 години, изучава английски език и усъвършенства познанията си по химия. До 1929 г. Оле е спестил достатъчно пари и открива собствена строителна компания. Благодарение на организационните си качества и умения на Бардал, фирмата му преживява годините на Голямата депресия.

Страст към автомобилите

През онези времена много хора откриват страстта си към автомобилните състезания. Това не подминава и Оле Бардал. Тогава възниква проблема с увеличаването на мощността и ресурса на двигателите при екстремни натоварвания. Едни от най – обещаващите начини за решаването му било създаването на специални химически продукти, насочени към подобряване на смазването и охлаждането на двигателите. Оле се включва в решаването на тази задача и разработва уникален състав на антифрикционна добавка в моторното масло. Нейните тестове показват, че след прилагането и, степента на износване на частите на двигателя намалява значително. Естествено по това време и други химици са предлагали алтернативни добавки, но ефективността на формулата на Bardal добавки за двигателите ги оставят далеч назад.

Оле Бардал оценява търговския потенциал на своето откритие и веднага организира производството на нови продукти в малка химическа лаборатория в Сиатъл. Така през 1939 г. се появява компанията Bardahl. Тя влиза на пазара с няколко вида почистващи препарати и маслената добавка, доказала се многократно на автомобилните писти.

След няколко години упорит труд за подобряване на рецептата и разширяване на продуктовата гама, компанията Bardahl става известна. Bardahl продължава да потвърждава качеството и ефективността на своите формули. Те започват да се използват не само в много технически спортове свързани с автомобили и лодки, но и в авиацията.

Сътрудничество на Бардал с американската армия

В навечерието на Втората световна война Министерството на отбраната на САЩ се интересува от продуктите на Bardahl. Дори незначителни щети по маслопровода на боен самолет от Втората световна война довеждат до гибелта както на самолета така и на пилота в резултат на заклинване на двигателя поради загуба на налягане на масло. Уникалните свойства на формулата Bardahl Polar Plus позволяват на пилота на повреден самолет да направи аварийно кацане, без да се страхува, че двигателят ще заклини. Благодарение на това през тези години, компанията е имала повече от сериозен клиент в лицето на държавата. Благодарение на това през 1947 г. годишния оборот на Bardahl Manufacturing Co достига до $ 200 000. Компанията здраво стъпва на крака и е удостоена със званието „официален доставчик на американската армия”.

Bardahl продължава своята експанзия и на „мирния“ пазар. До 1952 г., според официалните данни, компанията е на трето място в националната класация на производителите на автохимични продукти. Няколко години по-късно тя става лидер в Съединените щати, а скоро и в целия свят.

В средата на 50-те години, подобно на много американски компании, работещи по следвоенния „план Маршал“, Бардал открива клон в Европа – във Франция. Компанията получава името SADAPS Bardahl.

Днес компанията се състои от две подразделения: американско и европейско. Европейското подразделение на Bardahl добавки управлява пазарите на източното полукълбо: Европа, Азия, Африка и Австралия. На всички тези пазари Bardahl заема водеща позиция.

Мястото на BARDAHL в съвременният свят

В момента Bardahl е голяма химическа компания, управлявана от роднините на нейния основател. Продуктите и  са много популярни по целия свят, особено в Европа. Bardahl е доставчик на редица големи търговски компании и вериги хипермаркети. Компанията успешно работи с автосервизи и технически центрове, както независими, така и оторизирани.

Компанията успя да издържи на тенденцията частните предприятия да бъдат поглъщани от  големи корпорации и да запазят своята независимост благодарение на силната си пазарна позиция и дял. Този успех се дължи на редица конкурентни предимства, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Първото нещо, което привлича вниманието е балансирания и буквално изчерпателен асортимент от около 220 оригинални, тясно насочени продукта. Те са в състояние да задоволят нуждите на голямо разнообразие от клиенти: от обикновения редови автолюбител, обслужването на малък автосервиз, до големия автомобилен концерн. Продуктите на компанията са предназначени както за собственици на лекотоварни автомобили, така и за тежкотоварни камиони и машини. Ако въпреки огромното разнообразие на Bardahl добавки, конкретен клиент не намира нищо нужно за него, компанията Bardahl е готова да направи промените във формулите и дори да разработи нови, като се вземат предвид специфичните изисквания (например, продиктувани от метеорологичните условия, в които ще се експлоатира техниката и  оборудването на клиента). Компанията предприема персонализиран подход към всеки потребител. Това се проявява буквално във всичко, започвайки от опаковането на продукти. В зависимост от крайния потребител, един и същ състав може да се произвежда в различни видове опаковки, с тегло от няколкостотин грама до стотици килограми.

Повечето химически продукти, представени на съвременния пазар, се произвеждат от нефтопреработвателни предприятия. Добавките за тях не са основен „специалитет“. Bardahl разработва химически продукти за автомобили от 80 години и те съставляват 99% от продуктите на компанията. Целият интелектуален потенциал на компанията е инвестиран в тази насока.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта:
© 2023 Powered by Now.bg