„Небесното“ Maserati MC20 Cielo ни беше представено в Модена - видео

„Небесното“ Maserati MC20 Cielo ни беше представено в Модена - видео

май 31, 2022

Специално за auto-press.net от Ларс Валеранг, Global Press, Модена
"Cielo" е италианската дума за небе. Maserati така назова новата версия Spyder на супер спортния автомобил MC20, който ни беше представен в главния завод в Модена. Пред поканената и празнично облечена публика новодошлият автомобил, оборудван с врати тип „крило на чайка“, премина през завеса в изкуствен небесен фон с грация достойна за филмиране. С MC20 "Cielo" италианската марка спортни автомобили подчертава отново звездния си блясък, след като през последните години търсеше клиенти на пазара с по-висок обем.
"Cielo" с отворен покрив е нещо като по-младия, летен брат на затвореното Maserati MC20. При отваряне кабриолетът прави спортно, луксозно впечатление и излъчва италианско удоволствие от шофирането в особено бързия му вид. Оборудван с новия двигател "Nettuno" V6, моделът с две врати предлага мощност от 463 квт/630 к.с.
Акцентът на Cielo е специалният иновативен прибиращ се покрив. Изработен е от електрохромно стъкло, което може да се промени от прозрачно до непрозрачно с натискане на бутон благодарение на технологията за диспергиран течен кристал (PDLC). Покривът също така постига най-добрите в класа си стойности по отношение на топлоизолация и скорости на отваряне и затваряне от само дванадесет секунди.

Пространството в Cielo е същото като в затворения вариант, както и силуетът. Дизайнът в никакъв случай не е крещящ или агресивен, но запазва визуалния баланс между класиката на Maserati и суперавтомобилите от днешното поколение.
„Умишлено избягвахме голям брой въздухозаборници и спойлери, за да запазим ясната линия“ - казва главният дизайнер Клаус Бусе - „Автомобилът трябва да излъчва специалната елегантност, с която Maserati е толкова известен. Spyder привлича вниманието както с чистотата на формите си, така и с изисканата си аеродинамика. Това беше оптимизирано при обширни тестове в аеродинамичен тунел с отворен и затворен покрив. Никой дизайнерски детайл не е излишен, всичко има своята функция.“
Единствената отстъпка но заради ефекта на изненадата са вратите с крило тип бътерфлай, които има и купето. Те правят много по-лесно влизането и излизането и дават ясна гледка към карбоновия кокпит и частично свободно стоящите предни колела. Въпреки пуристичния дизайн, на външния вид на Cielo не му липсва самочувствие - задната част изглежда изключително мускулеста. А логото на тризъбец не е изобразено само на решетката на радиатора, но и блести гордо в зоната до B-колоната.
Изключително елегантен ефект има и новият цвят на боята "Аквамарин", който не е директно син, а изглежда като изключително светъл, почти бял синьо-сив с много фин седефен вид. До известна степен Cielo наистина притежава мистериозен небесен цвят.
Акцентът на Maserati MC20 – независимо дали е отворен или затворен – остава мощното задвижване. Той генерира същата мощност като Maserati MC12, произведен между 2004 и 2005 г. със своите дванадесет цилиндъра и шест литра работен обем. С работен обем от три литра, агрегатът на MC20 е само наполовина по-малък от този на прославения му предшественик.
Инженерите на Maserati са се отказали от излишната електроника в много компоненти на задвижването, шасито и диференциала. Тук все още всякакви неща работят механично, което означава, че поведението при ускорение изглежда много естествено. По време на тестови обиколки на състезателната писта в Модена, MC20 се оказа изключително пъргав, без да отприщи силата си твърде брутално. Въпреки това атлетът ускорява от 0 до 100 км/ч за три секунди, от 0 до 200 км/ч за 9,2 секунди и достига максимална скорост от 320 км/ч.
Cielo има и нови системи за активна безопасност. В допълнение към сензорите за паркиране, камерата за заден ход и наблюдението на мъртвите зони, които купето също има от моделната година 2022, новият Spyder въвежда автономна аварийна спирачка, разпознаване на пътни знаци и нова 360-градусова камера.
Мултимедийната система Maserati Intelligent Assistant (MIA) и онлайн услугата Maserati Connect също са на борда. Има и удоволствие за ушите - освен красивия V-6 звук. MC20 Cielo е оборудван с висококачествена аудио система "Sonus faber". Системата е специално оптимизирана, за да отговори на нуждите от акустика и позициониране на интериора на Spyder. Общо дванадесет високоговорителя са разположени по такъв начин, че да произвеждат онзи естествен звук, който характеризира аудиосистемите на италианската марка от висок клас.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта:
© 2023 Powered by Now.bg