Отложиха Гран При на Финландия по мотоциклетизъм за 2023 година

Отложиха Гран При на Финландия по мотоциклетизъм за 2023 година

май 25, 2022

Финландия ще трябва да чака още една година по-дълго от планираното за завръщането си в MotoGP, тъй като състезанието на пистата "КимиРинг" е отложено за сезон 2023 заради хомологационни работи и геополитическата ситуация в Европа, съобщиха организаторите.

Хомологацията е процесът на удостоверяване дали състезателна писта, превозно средство или дадена част са съвместими с набор от стандартизирани правила, преди да бъдат използвани в професионално състезание.

"Работата по издаването на всички разрешителни за пистата, заедно с рисковете, причинени от продължаващата геополитическа ситуация в региона, за съжаление, наложиха отмяната на Гран при на Финландия през 2022 година", се казва в изявление на MotoGP.

Съседката на Финландия Русия започна инвазията си в Украйна преди три месеца, като Москва я нарече "специална военна операция" за освобождаване на Украйна от неонацисти.

"Настоящите обстоятелства създадоха забавяния и изложиха на риск текущата работа на новата писта. Затова всички страни се съгласиха, че дебютът на пистата трябва да бъде отложен за 2023-а, когато MotoGP очаква да се завърне във Финландия за първи път от четири десетилетия", се добавя в съобщението.

Пистата близо до град Коувола в Южна Финландия беше официално открита през август 2019-а. Финландия за последно беше домакин на състезание през 1982 година.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта:
© 2023 Powered by Now.bg