Отстъпка за гориво в Германия от 1 юни

Отстъпка за гориво в Германия от 1 юни

май 30, 2022

Покачващите се цени на горивата, особено след нападението на Русия върху Украйна, в момента натоварва яко немските портфейли. От 1 юни там тръгва отстъпка при зареждане, която ще спести 30 цента за Super и 14 цента за Diesel.

Потребителският портал vergleich.org е събрал примери за това как се променя съставът на цената на горивата при различни цени на бензиностанции - и колко от това се пада на дела на петролните компании. Маржът на вноската за дизела, който крие и печалбите на петролните компании, се увеличава повече от два пъти при цена на дизела от 2,20 евро спрямо 1,50 евро, докато данъците се увеличават само леко и дори намаляват пропорционално.

При цена на дизела от около 1,80 евро маржът за вноса е около 34 цента. Маржът на приноса е променлив и включва разходи за продажби, администрация, транспорт и наем на бензиностанция. Разходите за търговия са цената на бензиностанцията минус данък енергия и ДДС. Състои се от покупната цена, цената на CO2, данъка за съхранение на петрол и маржа на вноската.

Цената на CO2, т.е. цената на емисиите на въглероден диоксид, е определена в абсолютни стойности и е 7,20 цента за литър за бензин и 8,03 цента за литър за дизел. Таксата за складиране на петрол е налог за създаване на стратегически петролен резерв в случай на краткосрочен недостиг на доставки и е фиксиран на едва 0,27 цента на литър за бензин и 0,3 цента на литър за дизел.

Енергийният данък е абсолютен и възлиза на 65,45 цента на литър за бензин и 47,04 цента на литър за дизел. ДДС е 19 процента от общата цена, тоест 34,90 цента за дизел с обща цена 2,20 евро.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта:
© 2023 Powered by Now.bg