Прост трик, който ще удължи живота на всеки двигател с вътрешно горене

Прост трик, който ще удължи живота на всеки двигател с вътрешно горене

май 26, 2022

Автомобилните производители не предупреждават за това, но можете значително да увеличите живота на двигателя на вашия автомобил сами

Експерти многократно ни съветват, че е необходимо леко да се загрее двигателят на място преди пътуване, за да се увеличи неговия експлоатационен живот - така се изравнява температурата на частите в двигателя и не се създава повишено триене.

Но това далеч не е единственото правило, което удължава живота на двигателя. Сега ви разкриваме още една тайна за това как можете да порпечите на двигателя да се самоубие преждевременно.

След пътувания не е необходимо незабавно да изключвате двигателя, трябва да го оставите да работи поне една минута. Дори не е оборудван с турбокомпресор. Автомобилните производители не пишат това в инструкциите си за експлоатация, позовавайки се на факта, че техните двигатели са модерни и не се нуждаят от въпросния остарял метод.

А и никой от автомобилните производители не иска да „напряга“ шофьорите с факта, че след пътувания те са принудени да стоят в колата още няколко минути. Каква обаче се крие зад тайната на тази техника?

В загасен двигател веднага след пътуване се случва следното: маслото в горещите канали на буталата буквално започва да кипи и на тези места бързо се появява нагар. Резултатът е т.нар. коксуване на буталните пръстени.

При турбо двигателите към това се добавя и проблемът с горещия ротор на турбината, до който не достига масло - основно към лагера му. Резултатът е преждевременна повреда на турбината.

Ако оставите двигателя да работи минута след пътуването на празен ход, маслото ще охлади буталата до температура, при която вече няма да кипи. Охлажда се до приемлива температура и турбината. И това значително ще забави момента, в който двигателят ще се нуждае от ремонт.


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта:
© 2023 Powered by Now.bg