Renault се готви за водородно бъдеще със Scenic Vision

Renault се готви за водородно бъдеще със Scenic Vision

май 23, 2022
Френският производител Renault представи първия си водороден автомобил. Той дебютира под името Scenic Vision и все още е с концептуален статус, като производствената версия трябва да се появи най-рано през 2024 г. Новият модел е направен от 2/3 рециклирани материали и разчита на електрическа задвижваща система, която е комбинирана с блок от водородни горивни клетки и служи като генератор на допълнително електричество. Всъщност това е следващият Scenic, който с преминаването към пето поколение на модела ще промени формата си, като от компактен ван ще се превърне в компактен кросоувър. Това решение има просто обяснение - класът на MPV-автомобилите вече не е популярен в Европа, за разлика от SUV.
Самата концепция не е обикновен електрически автомобил. Той получава експериментална хибридна инсталация, която е без двигател с вътрешно горене. Scenic Vision е оборудван с електромотор с мощност 217 к.с. (160 кВт), батерия с капацитет 40 кВт/ч и водородни горивни клетки. Отделен цилиндър съхранява 2,5 килограма сгъстен водород, който се превръща в електричество чрез електрохимична реакция, която от своя страна презарежда батерията. С други думи, 16-киловатовият агрегат служи като генератор на допълнителна електроенергия, тоест изпълнява същата функция като двигателя с вътрешно горене в хибридните модели. С напълно заредени батерия и резервоар Scenic Vision изминава до 800 км, но тази технология няма да може да се появи на пазара преди края на десетилетието.

Това означава, че следващото поколение на Scenic, което ще излезе през 2024 г. ще споделя платформата с Megane E-Tech и ще бъде обикновен електрически автомобил, а не автомобил на водород. Негов основен конкурент на европейския пазар ще бъде електрическият Volkswagen ID.4. Очакванията са, че серийният Scenic ще получи същите LED-фарове и светлини със сложна форма като показания концептуален модел, както и наклонен капак и корпус с остри ръбове отстрани, образувани от преплитане на прекъснати линии. Но задните врати с панти обаче ще си останат само за Scenic Vision.
В Renault се гордеят особено с факта, че 70% от колата е направена от рециклирани материали. Подовите панели, например, са от рециклирана пластмаса, както и тапицерията на седалките. Резервоарът за водород е направен от хартиени отпадъци, макар и само частично, а платината, използвана в горивните клетки, е взета от стари автомобилни катализатори. В допълнение към всичко по-горе, боята, нанесена върху тялото, не съдържа синтетични материали. Компанията твърди, че самият Scenic Vision е поне 95 процента рециклируем (включително батерията). Интериорът на Scenic Vision също използва нестандартни решения като компактни сензорни панели, които служат и като екрани – техният брой е поне 9. Над предния панел има друг екран, който се простира почти по цялата ширина на автомобила. На него може да се изведе или информация за системите на автомобила, или изображение от външни камери. Воланът също има необичайна форма.